Despre Hackathon

Centrul pentru Jurnalism Independent lansează cea de-a V-a ediție a hackathonului media Puterea a cincea, de această dată cu tema Multimedia. Evenimentul se va desfășura în perioada 28-30 iunie 2019. Participanții sunt încurajați să dezvolte instrumente şi aplicații multimedia, cu ajutorul cărora materialele jurnalistice pot fi prezentate într-un format atractiv şi interactiv pentru cititori.

Ce este multimedia?

Dacă acum jumătate de secol multimedia însemna doar audiovizual, odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale noțiunea și-a extins conotația. Astăzi, multimedia presupune integrarea de text, fotografii, video, sunet, animație, grafice, hărți interactive şi alte elemente care fac materialul jurnalistic mai uşor de asimilat de către consumatorul de media.

Termenul „multimedia” provine de la cuvintele „multi” (mai multe) şi „media” (medii de transmitere şi prezentare a informaţiilor). Cu alte cuvinte, multimedia reprezintă un conţinut redat concomitent în diferite forme: text, video, audio, fotografie, infografice etc.

Experţii media susţin că, în prezent, competiţia pentru atenţia cititorului este acerbă, iar instituţiile media au la dispoziţie maximum cinci secunde pentru a trezi interesul acestuia față de mesajul care i se comunică. Instrumentele multimedia îi permit jurnalistului nu doar să capteze atenția cititorului, dar și să mențină contactul permanent cu el.

În cadrul actualei ediții a hackathonului provocăm participanţii să creeze aplicaţii şi instrumente web multimedia inovatoare, care pot fi utilizate în materialele jurnalistice. Ei vor ține cont întâi de toate de principiul de bază al aplicaţiilor multimedia, cel interactiv, întrucât utilizatorul trebuie să poată dialoga cu aplicaţia.

Participanţii vor avea la dispoziţie două zile pentru dezvoltarea proiectelor de echipă şi prezentarea produselor în versiune demo.

Invităm la hackathon echipe constituite din jurnalişti, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, consumatori de media etc. Acestea urmează să se înregistreze în concurs cu o idee de proiect care corespunde scopului şi temei evenimentului. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a preselecta echipele participante în funcţie de ideile pe care le vor propune. Ideile de proiect vor rămâne confidenţiale până la anunţarea lor oficială şi vor fi făcute publice de organizatori doar cu acordul expres al echipelor.

Pe durata hackathonului, echipele înregistrate în concurs vor beneficia de consultanţa experţilor şi mentorilor naţionali şi internaţionali.

Patru echipe desemnate de juriu câştigătoare vor obţine granturi pentru dezvoltarea şi implementarea ulterioară a proiectelor, iar o condiție de bază este ca acestea să fie publice şi gratuite pentru utilizare.

Formatul evenimentului:

Pe 28 iunie, va avea loc deschiderea hackathonului. Echipele înscrise vor face cunoştinţă cu experţii şi mentorii și vor avea posibilitatea să-şi prezinte ideile de proiecte într-un format prestabilit.

A doua zi, pe 29 iunie, experţii şi mentorii vor face prezentări pe tema hackathonului, oferind participanţilor anumite sugestii pentru dezvoltarea ideilor lor de proiecte. În cadrul prezentărilor vor fi abordate teme precum: Noi tendinţe în jurnalism, importanţa difersificării formatelor multimedia, de ce avem nevoie de multimedia, cum intercalăm instrumentele multimedia în conţinutul jurnalistic etc. Ulterior, echipele vor demara lucrul la proiecte, beneficiind de suportul mentorilor şi al experţilor.

În a treia zi, pe 30 iunie, echipele vor continua să-şi dezvolte proiectele. La sfârşitul zilei, acestea vor fi definitivate în versiune demo. Prezentările finale, care nu vor depăşi 5 minute, vor fi pregătite în baza formatului pus la dispoziţie de organizatori.

La finalul hackathonului, un juriu profesionist va desemna patru proiecte câștigătoare.

Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la hackathonul „Puterea a cincea”, ediţia a V-a:

  • Instrumente pentru crearea şi procesarea imaginilor;
  • Instrumente pentru crearea și prelucrarea de animație – 2D, 3D – grafică;
  • Instrumente pentru crearea şi editarea sunetelor;
  • Instrumente pentru crearea de prezentări;
  • Alte idei multimedia inovatoare şi relevante pentru consumatorul de presă din Republica Moldova.

Reguli de participare:

  1. Participarea la hackathon este gratuită, dar cu preînregistrare. Vă puteţi înscrie doar în echipe, constituite din 3-5 membri. Recomandăm echipelor să aibă în componenţa lor atât jurnaliști, cât și dezvoltatori IT, programatori. Pentru a fi admişi la etapa de preselecție este necesar să descrieți succint conceptul proiectului pe care intenţionaţi să-l dezvoltaţi în cadrul hackathonului.
  2. Formularul de înregistrare trebuie completat până pe data de 20 iunie 2019, ora 18.00.
  3. În prima zi de hackathon, echipele vor avea posibilitatea să-şi expună ideile cu care s-au înscris la eveniment (opţional). În ultima zi de hackathon, acestea își vor prezenta proiectele dezvoltate şi variantele lor demo în maximum 5 minute.
  4. Proiectele trebuie să corespundă următoarelor criterii:
  • să conțină aplicații multimedia;
  • să nu fie realizate cu suportul unui partid politic.
  1. În cazul în care ideile nu vor corespunde acestor criterii, nu vor fi înregistrate în concurs.
  2. Proiectele trebuie să fie realiste, iar implementarea lor să se încadreze în suma de 4250 de dolari.
  3. Participarea la hackathon presupune implicarea în activitățile care vor avea loc pe întreaga durată de 3 zile a evenimentului. Prin urmare, vă rugăm, să vă planificaţi timpul în mod corespunzător.
  4. După prezentarea proiectelor în ultima zi de hackathon, un juriu independent va desemna patru echipe câştigătoare, selectate în funcţie de numărul voturilor acumulate şi cu respectarea criteriilor de evaluare.
  5. Câştigătorii celor patru granturi vor semna contracte, prin care își vor asuma să implementeze proiectele în baza unor condiţii prestabilite. Granturile vor fi acordate în tranşe.
  6. Echipele trebuie să dispună de laptopuri/tablete personale. Locația hackathonului va avea conexiune WiFi cu viteză bună.

Criterii de evaluare a proiectelor:

  1. Utilitate
  • Importanţa problemei abordate.
  • Oferirea de soluţii viabile.

2. Fezabilitate

  • Proiectele trebuie să propună soluții concrete, care pot fi realizate într-un termen real şi cu un buget rezonabil.

3. Componenta IT/inovația

  • Proiectul implică noile tehnologii.

4. Progresul înregistrat de echipă în timpul hackathonului.

Premii:

În ediția din 2019 a hakhathonului de media, patru echipe desemnate câştigătoare vor obţine premii în valoare de 4250 de dolari fiecare. Acestea vor fi oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID, UK aid şi implementat de Internews în Moldova.

Organizatori: Centrul pentru Jurnalism Independent

Locul evenimentului: IHUB, str. 31 August 1989, 78, or. Chişinău

Înregistrarea la eveniment se face aici.